Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:426)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 466)

25 Aralik 2015 CUMA Resmî Gazete Sayi : 29573
TEBLIG
Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

 

VERGI USUL KANUNU GENEL TEBLIGI (SIRA NO:426)’NDE

DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR TEBLIG

(SIRA NO: 466)

15/6/2013 tarihli ve 28678 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi (Sira No: 426)’nin “4. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlari Kullanma Mecburiyetinin Baslama Tarihleri” baslikli bölümünde yer alan (c) ve (d) bentleri asagidaki sekilde degistirilmis ve (d) bendinden sonra gelmek üzere asagidaki (e), (f), (g), (g), (h) ve (i) bentleri eklenmistir.

“c) (a) ve (b) bentleri disinda kalan mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlari kullanma mecburiyeti; 2014 yili satislari veya gayrisafi is hasilati dikkate alinarak asagidaki sekilde yeniden belirlenmis olup, 2014 yili satislari veya gayri safi is hasilati:

–  1 milyon TL’yi asan mükellefler için, 1/4/2016 tarihinden,

–  1 milyon TL’den 500 Bin TL’ye kadar olan mükellefler için, 1/7/2016 tarihinden,

–  500 Bin TL ile 150 Bin TL arasinda olan mükellefler için, 1/10/2016 tarihinden,

–  150 Bin TL’den az olan mükellefler için, 1/1/2017 tarihinden,

itibaren Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyeti baslayacaktir.

Dileyen mükellefler, yukarida belirtilen tarihlerden önce de Bakanlikça (Maliye Bakanliginca) onaylanmis Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlari alarak kullanabileceklerdir.

Nitelikleri 10/5/1991 tarihli ve 20867 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Katma Deger Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlari Kullanmalari Mecburiyeti Hakkinda Kanunla Ilgili Genel Teblig Seri No: 31’de belirlenmis olan “Bilgisayar Baglantili Ödeme Kaydedici Cihazlari”  kullanan mükellefler için Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyetinin baslama tarihi; bu tür cihazlarin, ayni veya sube seklindeki isyerlerinde çok sayida kullaniliyor olmalari, birbirleri ile oldugu kadar degisik çevre birimleri ile de entegre olacak sekilde kullanilmalari, farkli teknik özelliklere sahip olmalari gibi nedenlerle ve bu cihazlarin kullanildigi isyerlerinin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz sistemine en uygun sekilde entegrasyonunu saglamak amaciyla, yukarida yer verilen yillik satis ve gayri safi is hasilati tutarlarina bagli olmaksizin, 1/1/2017 olarak belirlenmistir.

d) Mükellefler, 3100 sayili Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine tâbi mevcut ödeme kaydedici cihazlarini bu bölümdeki bentlerde belirtilen tarihleri geçmemek üzere mali hafizalari doluncaya kadar kullanabilirler. Bu Tebligin yayim tarihinden geçerli olmak üzere, belirtilen tarihlerden önce mali hafizalari dolan mevcut ödeme kaydedici cihazlara yeni malî hafiza takilmaz ve cihaz Bakanlikça yayimlanan Genel Tebliglerde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hurdaya ayrilir. Cihazi hurdaya ayrilan mükellefler Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlari almak suretiyle yükümlülüklerini yerine getirebileceklerdir.”

“e) 1/1/2015 ila 31/12/2015 tarihleri arasinda ise baslayan/baslayacak mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanim mecburiyeti 1/1/2017 tarihinden itibaren baslayacak olup dileyen mükellefler bu tarihten önce de Bakanlikça onaylanmis Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlari alarak kullanabileceklerdir.

f) 1/1/2016 tarihinden sonra ise baslayacak mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlari kullanma mecburiyeti ise baslama tarihinden itibaren 30 gün (kalkinmada öncelikli yörelerde 60 gün) içinde baslayacaktir.

g) 3100 sayili Kanuna dayanilarak çikarilan ilgili mevzuata göre ödeme kaydedici cihaz kullanimindan muaf tutulanlarin, muafiyetlerinin devami süresince Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlari kullanma mecburiyetleri bulunmamaktadir.

g) 3100 sayili Kanun ile ilgili mevzuata göre ihtiyari olarak sinema giris bileti, yolcu tasima bileti düzenleyen veya faaliyetlerinde ihtiyari olarak ödeme kaydedici cihaz kullanmak isteyen mükellefler, bu bölümde yer verilen bentlerdeki sürelerden sonra ödeme kaydedici cihaz kullanmayi tercih edecek olmalari halinde, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.

h) Akaryakit pompalarina baglanan ödeme kaydedici cihazlari kullanmak zorunda olan mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlari kullanma mecburiyeti, Gelir Idaresi Baskanliginca konuya iliskin hazirlanacak teknik kilavuz ve mesajlasma protokolü dokümanlarinin hazirlanarak ilan edilmesi ve zorunluluk baslangiç tarihlerinin Bakanlikça belirlenmesini müteakip belirtilen tarihlerden itibaren baslayacaktir.

i) Mükellefler Yeni Nesil Ödeme Kaydedici cihaz alarak kullanmaya baslamalarini takiben, isletmelerinde mevcut 3100 sayili Kanuna tabi eski ödeme kaydedici cihazlarini Bakanlikça yayimlanan Genel Tebliglerde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hurdaya ayirma islemine tabi tutacaklardir.”

Teblig olunur.